Smarta hem – vad innebär det egentligen?

jul 7, 2020

Vad är ett smart hem?

Smarta hem är ett relativt nytt begrepp men teknologin i sig har faktiskt existerat sedan 90-talet. Däremot har efterfrågan ökat markant det senaste decenniet i samma takt med uppgången av smartphones och digitaliseringen av olika tjänster. För var dag blir vår värld allt mer “smartare”.

Smarta hem beskrivs ofta som en del av Internet of Things (IoT). Man kan säga att ett smart hem är ett flertal uppkopplade sensorer/apparater i hemmet. De kommunicerar med varandra och en användare via en molnuppkopplad internettjänst. Med automatisering och inlärd intelligens så blir hemmet mer digitaliserat. Diverse vardagliga uppgifter digitaliseras och gör våra liv enklare samt mer effektiva.

Det kan t.ex. vara att belysning tänds med hjälp av rörelsesensorer eller att öppna fönster och dörrar genererar en notis så att användaren inte går hemifrån utan att ha låst hemmet. Även vattenläckor förhindras med en fuktsensor som larmar vid läcka. Dessutom kan man röststyra hemmets teknik med en smart högtalare som Google Home.

Ett smart hem gör att man får sinnesro med hjälp av smarta komfort och trygghetsfunktioner.

google nest mini smarta hem assistent

.

Varför bör ett hem vara smart?

Idag är det mesta omkring oss smart och digitaliserat för att underlätta våra vardagar. Så varför ska inte ett hem vara smart också?

.

Trygghet

Ett hem som är smart minskar din oro när du inte är hemma. Stängde jag av spisen? Står strykjärnet fortfarande på? Är altandörren öppen? Glömde jag stänga av belysningen på ovanvåningen? 

Vår funktion HEMMA/BORTA gör att du slipper fundera över allt detta. All styrd belysning och styrda vägguttag stängs av när du trycker på BORTA knappen vid ytterdörren. Skulle du glömma trycka på knappen så kan BORTA funktionen aktiveras på distans via appen. Om t.ex altandörren eller ett fönster står öppet så skickar smarta dörr-/fönstersensorer* en notis till din smartphone när BORTA läget aktiveras och du är på väg ut från ditt hem.

För att ytterligare öka tryggheten så stängs även vattentillförseln av när bostaden är i BORTA läge. Det görs för att undvika tråkiga och kostsamma vattenskador om en vattenläcka skulle uppstå när du inte är hemma.

Är du ofta bortrest och oroar dig för inbrottstjuvar? Då kommer du att älska Smart Homelines RANDOM LIGHTS funktion. Belysningen i ditt smarta hem slås på/stängs av slumpmässigt när det är mörkt ute för att ge eventuella inbrottstjuvar intrycket att någon är hemma. 

Du kan läsa mer om alla våra funktioner här.

* Tillvalsfunktion som lanseras höst 2020.

.

Komfort

Vill du slå på flera lampor samtidigt? Kanske vill du att din fönsterbelysning automatiskt ska tändas vid solnedgång? Kom du på att du glömt släcka i vardagsrummet när du precis har gått och lagt dig?

Smart Homeline hjälper dig med enkla vardagsrutiner som detta. Du kan skapa scenario som tänder flera ljuskällor till precis de nivåer som du gillar för att skapa ”rätt” stämmning. Du kan styra en eller flera belysningar med fasta tidsinställningar eller vid solnedgång eller soluppgång. Alla styrda belysningar och styrda vägguttag kan dessutom styras via appen eller med röststyrning så att du inte behöver resa dig upp för att trycka på en fysisk knapp på väggen.

Det är endast din fantasi som sätter gränserna för hur du gör din vardag smidigare och enklare med Smart Homeline.

.

Miljö och energi

En vanlig energitjuv i bostäder idag är lampor som man glömmer släcka när man går hemifrån. BORTA funktionen ser till att all styrd belysning och styrda vägguttag stängs av för minimera energiförbrukningen när du inte är hemma. 

Man kan även koppla BORTA funktionen till en NIBE värmepanna*, vilket gör att värmepannan ställs i bortaläge när du inte är hemma för att spara på energin och miljön.

Gillar du att hålla koll på strömförbrukningen i ditt hem? Alla styrda belysningar och styrda vägguttag mäter energiförbrukningen och du kan hålla koll på förbrukningen i Smart Homeline appen.

* Kräver NIBE Uplink.

.

Värdet?

Utöver det självklara värdet som funktionerna i ett smart hem ger dig i din vardag, så ökar sannolikt även pengavärdet på din bostad om du har ett smart hem system installerat.

Det är ett klokt sätt att framtidssäkra din bostad och kommer säkerligen vara en positiv egenskap vid en eventuell försäljning.

.

Vad krävs?

Låter allt det här intressant?

Vill du att ditt hem ska vara smart? Kontakta oss genom att fylla i formuläret nedanför så hjälper vi dig med vad som krävs för att utrusta din bostad med Smart Homeline.

.

Vill du veta mer om smarta lösningar till ditt hem?

(Obligatoriskt)

Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Google integritetspolicy samt användarvillkor tillämpas.